Sidor

lördag 9 april 2016

Second hand shopping och ny portfölj

Idag har jag vart på jakt efter kläder, inte vilka kläder som helst, utan 80-talskläder i med Miami Vice som motiv!
Källa: Google ;) 
Hur gick detta då? Jo det gick bra! Jag brukar alltid känna en liten gnagande känsla när jag handlar kläder då jag väger pris mot kvalité och funktion, och när man handlar i dagens butiker får man så gott som alltid känslan "Fasen va dyrt det var... Jag kanske klarar mig utan ändå...?" 
Men när man går in på en second hand butik och börjar leta, och hittar riktigt fina plagg för 45 kr istället för 450 kr så blir det lätt spenderarbyxorna man tar på sig! 

Det vart en kavaj, t-shirt, vita byxor, pilotbrillor och en riktigt sjysst portfölj! Priset: 270 kr! 
Mer än nöjd, och dagens köp var helt klart portföljen!

Nu råkar det inte vara så att jag trivs i 80-talskläder utan det är inför ett event jag kommer delta på som jag behövde dessa kläder. Miami Vice i all ära, men jag kommer inte gå med en för stor kavaj och rosa tröja på vardagarna. Det är inte min stil! Men skönt att ha det ur världen, nästa punk!

Ny portfölj!

Jag har startat en ny portfölj, eller öppnat ett nytt konto om det är mer rätt sagt! Jag har lyckats få min kära mamma att förstå min filosofi kring mitt sparande och min framtidsplan, och hon börjar äntligen förstå och tror på mig mer än jag gör själv nästan! Jag kom hem efter jobbet och möttes av att mamma satt och lyssnade på #PrataPengar  på Soundclound, en podd av Herr Scholtzé & vår käre Nicklas Andersson, vilket gjorde mig riktigt glad! 

Samtidigt stod min lillasyster och i princip dum-skrattade åt oss båda och bara vägrade förstå grejjen med att spara. Jag visade henne exempel på ränta-på-ränta effekten och fick en hel del "Va!? Ofta!? Seriöst!? Shit...!" mm. Men trots det tog hon inte mitt erbjudande om att starta en KF med ett mycket enkelt månadsspar. Hon är blott 16 och jag vill ge henne en bättre start än vad jag själv fick, trots att även den var helt godkänd åldersmässig.

Därför har jag tagit saken i egna händer och startat en KF som jag tänk överlåta till henne, i smyg. Jag slängde in en 500kr (höjde min sparkvot ett snäpp) och talade om för mina föräldrar om min plan, och förhoppningen är att jag ska få henne att bli liiite mer intresserad och långsiktig. Hon är välkänd inom familjen som den utan koll, speciellt på pengar! Därför drar jag nu mitt strå till stacken och tänker hjälpa henne. Kommer troligen prata med henne om någon vecka kring mina tankar och vad jag gjort, och förhoppningsvis går hon med på att månadsspara en hundralapp samt så kommer jag fylla på med någon hundralapp ifrån min egen kassa. En liten investering rent ekonomiskt, men en mycket stor investering i kunskap är tanken. 

Vad tror ni om detta? Jag har valt ut fyra fonder, som jag tänkt utnyttja till att börja med. Sen så får jag tillsammans med henne bygga upp portföljen med hennes input. Men för enkelhetens skull tog jag fonder nu till att börja med. Har ni några tips/förslag eller idéer på hur jag ska lyckas få en helt ointresserad tonåring att fatta ett ynka litet intresse för att spara en slant? 

Tack och god kväll!

11 kommentarer:

 1. Jag har handlat ganska mycket second hand genom åren; prisvärt och snyggt om man har lite flyt i letandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, kan tänka mig om man åker dit i spanar lite oftare så kan man nog hitta riktiga kap!

   //Utdelningsnissen

   Radera
 2. Underbar idé att spara till din syster! För att få henne att få upp intresset för sparandet så hade jag börjat med stabila bolag som hon kan relatera till och känner igen, ex:HM,Volvo etc. Det är roligare att följa bolag som man känner till, för att sedan bredda portföljen när hon är lite varm i kläderna och har fått upp intresset. Tack för en spännande blogg.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det goda omdömet, det gläder mig!

   Jag funderar på att köra lite stora företag som hon ska få välja mellan, då kommer hon känna sig mer delaktig och förhoppningsvis kommer intresset därefter.

   Tack för kommentar =)

   Radera
 3. Gott,bra, jag gillar.

  Om din syster fatar grejen kommer hon att älska dig ännu mer än vad hon annars skulle ha gjort på din 40 års dag, jag lovar :)

  Mkt fin ide och tanke :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Va kul att du känner så, det är förhoppningen att hon en vacker dag tackar mig och inser att hon fick en värdefull läxa :)


   Tack & bock för de fina orden!

   Radera
 4. Hur har det gått? Har du pratat något mer med din syster, och vad har hon i sådana fall sagt?

  Angående att få upp intresset hos henne håller jag med "Anonym" ovanför. Stora, etablerade bolag som hon själv kan förstå utan att vara så insatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag har faktiskt inte hunnit prata med henne, jag vill göra det en helg då jag inte kommer hem så sent och nästan behöver dra upp henne ur sängen. Men senaste helgerna har varit fullbokade, och jag kom nyss hem från helgens resa så ska försöka ta tag i detta under veckan! I samband med lönen som kommer på onsdag kan jag ju utnyttja tillfället och visa lite mer praktiskt också.. :)

   Återkommer när jag har mer att säga!

   Radera
  2. Okej, jag förstår! Återkom gärna =)

   Radera
 5. Tänk om man hade haft dig som storebror :) men svårt att få andra att bli intresserade bara sådär. Brukar krävas ngn händelse eller starkare "aha-effekt" för att bli intresserad. Hon kanske inte behöver bli intresserad som vi? Räcker kanske med att bli lätt upplyst när överföringen sker? Mycket som händer de där åren med....oavsett snällt & bra gjort av dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja tänk om! Jag har inte alltid varit så snäll jag heller, som så en storebror ofta är ;)

   Nej absolut, jag tror och vet att hon inte kommer bli så frälst som jag själv inom aktier, men förhoppningsvis ser hon någon som helst vinning i det och deltar frivilligt i valet av aktier och ställer värdegrundande frågor.

   Tack så mycket för de snälla orden, det värmer mycket!

   Radera