Sidor

onsdag 20 april 2016

Lillesysters portfölj, utdelningar samt nyköp

Syrrans Portfölj

Som jag tidigare nämnde så har jag startat en KF åt min syster för att hjälpa henne få en god start på ekonomin redan idag. Hon är blott 15 år och jag tycker att det är det minsta jag kan göra för att ge henne en tjänst, som hon visserligen knappt förstår idag, men som hon förhoppningsvis har kvar resten av livet.

Jag valde lite slumpvis ett par fonder, som jag la in 500 kr på för någon vecka sedan, bara för att visa hur det funkar. Tanken är dock att hon ska få välja aktier i fortsättningen, 1 st per månad ungefär, som hon vill köpa och sen ska hon försöka sitt bästa för att motivera varför. Jag kommer hjälpa henne på traven genom att ge henne några aktier att välja på, stora stabila företag som hon känner igen på något vis samt svara på frågor hon undrar över. Det kommer bli kul, med tanke på att hon inte kan någonting alls än! :)

Jag hade ett snack med henne tidigare i veckan och hon tycker det låter som en klart bra idé, men hon är väldigt tydlig med att hon verkligen inte kan någonting och att jag snackar ett annat språk än henne. Men det ska nog gå, jag tar enkla exempel och visar enkla och tydliga bilder på information som jag tycker hon bör förstå.

Det är dock dags för det första valet och de aktier hon fick välja var...

 • Betsson
 • ICA-Gruppen
 • Skanska

Hennes val föll på...*trumvirvel*... Skanska!

Motivering: De kostar mer än Betsson, men mindre än Ica. De bygger hus och folk måste ju bo nånstans, och särskilt nu när massa folk kommer till Sverige från andra länder. Deras utdelningsgrejs var lagom också!

Mitt ibland de lite mindre viktiga så nämnde hon ändå bostadsbristen som råder och det tycker jag är en klart godkänd förklaring. Skanska får det bli, som jag dessutom också råkar äga själv :P
Tyvärr hann jag inte få nå köp idag innan stängning! Köpet kommer motsvara 2 st aktier. Små summor, men dock så viktiga...

Syrrans portföljhistorik.

Utdelningar

Utdelningar  1/4-20/4
Som ni ser ovan så har även ett härligt gäng utdelningar hittat in på kontot, det är så små pengar så de är löjligt (nästan) men nog är jag lika glad för det! Det är som att plantera jordgubbsplantor, minns när man var liten och varje vecka sprang ut och letade efter några jordgubbar på sina plantor. En vacker dag hittade men en gul/vit liten rackare som äntligen hittat rätt, sen var det bara att vänta minst lika länge till innan man fick smaka! Lite så fungerar mina utdelningar just nu...hmpf...

Nyköp


Inatt trillade lönen in och jag har passat på att plocka hem lite Betsson B som störtdök efter delårsprognosen. Jag personligen tyckte inte att prognosen var dålig, utan det var väl ett par mål som man hade missat men en liten slant. Börsen svarade dock med en kraftig nedgång och jag misstänker att det är mycket överreaktion, hur som helst, givet köpläge i mina ögon som passade på! :) 

ASSA ABLOY däremot låg strax under nollan, några tiondelar minus, men det är ett företag jag väntat på länge nu så jag provsmakade lite. Alltid kul att tillföra friskt blod i portföljen, och ASSA ABLOY är ett riktigt välskött företag som jag vet har bra snurr på forskningen dessutom. 
De har en hel del friskt vågade mål, men de ligger också rätt i tiden. Man satsar mer och mer på digitala lås som innebär en betydligt kortare livslängd, högre prislapp, högre servicekostnad och så vidare, jämfört med de gamla mekaniska låsen. Detta tillsammans med en ökad betalningsvillighet bör rimligtvis leda till bättre resultat och med tanke på deras satta mål kring forskningen. 
Mycket givet köp, älskade att äga detta bolag redan innan jag ägde det ;)

4 kommentarer:

 1. One small step for the nissen, one giant leap for littlesis:)
  Bra val av henne dock, du får erbjuda ngt investmentbolag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer! Ja, kommer yrka för att få in en eller två investmentbolag! :)

   Radera
 2. Vilken fantastisk bror du är för henne. Även om det kanske känns som "småpengar" för tillfället så kommer det göra extrem skillnad i framtiden efter alla år.
  Bra val av bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, jag hoppas att hon kommer ta över intresset så småningom, det är mitt mål. Att ge någon en gåva i pengar är en sak, men att ge dem en gåva i kunskap är en helt annan...

   Tack för kommentaren!

   Radera