Sidor

torsdag 3 mars 2016

Januari till Februari - Summering inkomst-utgifter

Översikt

Tänkte lägga ett snabbt inlägg om Januarilönen som trillade in 20/1, och hur den har räckt/inte räckt fram tills nästa lön, 20/2. 

Månaden tyngdes av bokning av 2 mindre resor, samt bilskatt.
Totalt var utgifterna på hela, hör och häpna, 8525 kr!
Jag blir mörkrädd när jag ser siffran själv, det är väldigt mycket för mig. Men det har som jag nämnde ovan ett par tre anledningar. Nästa lön, den jag lever på idag, kommer förhoppningsvis bli bättre! ;) 

Sparandet fortlöpte precis som jag brukar, via autogiro, vilket betyder att oavsett kostnader så för jag över samma summa. I detta fall leder detta till att jag måste låna ifrån min krigskassa, aka sparkonto 1. 
Sparandet landade på 11 357 kr vilket är ungefär 64%. Helt okej, trots att det är under mitt mål med 1%. 

Perioden var också en period där jag la ut en del pengar till mitt sidoprojekt, där jag har som mål att tjäna extra pengar varje månad. Detta projekt kräver ett startkapital för att fungera och jag valde att ta hela smällen denna månad. Detta resulterade i en "utgift", överföring mellan konton egentligen, på 5706 kr. 

Summering

Inkomst 1 "LÖN": 17 723,93 kr
Inkomst 2 : 0 kr.

Utgifter: -8 525 kr
 • Nöje & Fritid - 4 045 kr
 • Bil och Bränsle - 4 153 kr
 • Frisör - 240 kr
 • Snabbmat - 88 kr
Sparande: -11 347 kr
 • Sparkonto - 6 000 kr
 • Avanza - 4 000 kr
 • Överskott ifrån föregående lön - 1 347 kr

Resultat: -2 148 kr på kontot, som täcktes upp utav egna överföringar ifrån krigskassan.

Tanken är som sagt att jag kommer få en "Inkomst 2", som jag kommer skriva mer om i helgen, som ska bidra med någon tusenlapp i månaden förhoppningsvis. Utgifterna SKA minska, men sparandet ska bibehållas. Jag kommer även försöka höja min lön med några hundralappar genom att allokera om hur jag placerar min övertid i komp eller pengar. 

10 kommentarer:

 1. Ja jag ser att du också haft en liten tuffare månad, vi tar nya tag!
  En fråga "bil och bränsle" 4153kr? Hur lyckas du med den summan? Vad ligger din bilskatt på?
  /Nervös nybliven bilägare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, tuff månad minst sagt! Men jag höll mitt månadssparande i alla fall, vilket jag ser som en viktig tumregel, trots lånet från krigskassan.

   Ja... 4153 kr består av tre st summor.
   - 61 kr parkeringsavgift (var på besök i storstaden)
   - ca. 1400 kr bensin, 2 fulla tankar á 60 liter.
   - ca. 2670 kr bilskatt/år betalades.

   Jag säger då det, bil är djävulens påfund. Du anar inte vilket svart hål det är gällande pengar :(
   Tyvärr bor jag 2,5 mil ifrån mitt jobb och om jag ska ta det kollektivt är resan på över en timme och innefattar 3 st bussbyten. Jag känner mig inte redo för att göra denna förändring, då mitt privatliv skulle lida mycket då det blir svårt att ta sig till gymmet och andra platser på fritiden. Därav tar jag kostnaden och gråter lite inombords... :)

   //U

   Radera
  2. aah I see! Antar att du har en större bil än mig. Min bil tankar jag full för 500 kr och hoppas på att tanken håller en månad :)
   Jag har förstått att bil kostar, men jag tycker precis som dig, tid är pengar och jag tycker att det är värt det just nu :)
   /Mj

   Radera
  3. Min bil är faktiskt rätt liten och ganska snål också. Jag har räknat några månader och min förbrukning ligger runt 0.70-0.8 liter/mil. De gånger jag räknat har det landat på 0.72-0.75 l/mil. Så jag är rätt nöjd med det. Sen har jag tyvärr ca. 4-5 mil om dagen att pendla därav kostnader på bensinen.

   Sen skatten jag betalade nu är faktiskt för en bil som jag har stående, innan jag började "spara" så var ett intresse motor/bil. Den bilen står just nu i väntan på att jag ska reparera den, och den är tyvärr lite dyrare att äga ;) Tanken är att sälja den efter sommaren.

   //U

   Radera
 2. Ingen boendekostnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Det stämmer, jag är blott 19 år gammal och har gjort valet att bo hemma än så länge. Därav har jag inga/låga boendekostnader. Någon gång snarast kommer jag börja betala en avgift hemma, runt 1500kr siktar jag på. Visserligen bor jag bara på några få kvadrat och lever inte ett krävande liv på mina föräldrars bekostnad. Jag bidrar med skjuts av syskon eller handling av mat bland annat istället. Men som sagt, snart ska detta ändras på!

   Kommande månads-summeringar så är chansen stor att det finns en post på utgifterna som heter boendekostnad :)

   Radera
 3. Då förstår jag, helt rätt val. Perfekt läge att bygga upp en buffert. Samtidigt tycker jag det är bra att föräldrar tar ut en hyra om man har ett barn som arbetar och bor hemma.
  Får gratulera att du fått upp dina ögon för sparande och investerande vid en så tidig ålder, det bådar gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, håller med i det du säger :)

   Tackar! :)

   Radera
 4. Kör på - det ser gott ut!

  SvaraRadera