Sidor

tisdag 22 mars 2016

Februari till Mars - Summering och Händelser

Nu är även denna månad passerad, 19/2 till 18/3, mätt mellan lönerna. Det har hänt en hel del grejer i världen, bland annat de spännande räntebeskeden ifrån ECB och FED. Rapportperioden avslutades och istället började utdelningsperioden ta vid samt så har portföljen fått se lite nytillskott och sånt gott!

Tänkte börja med att utvärdera månadens utgifter, inkomster och sparande!
Månadens utgifter var klart bättre än förra månadens, men även denna månad toppar bilen pga. betalad bilförsäkring. Denna betalas halvårsvis och kommer därför tillbaks senare i år dessutom :-(
Totalt hamnade månadens utgifter på 5303 kr. Räknar man av bilförsäkringen hamnar vi på 2599 kr, vilket är en mer normal nivå för mig i dagsläget. Allt som allt är jag ganska nöjd, jag har inte slösat pengar hej vilt helt enkelt! 

Summering

LÖN: 17 678 kr
Försäljning av fonder: 16 532 kr
Inplockat från sidoinkomst: 7 212 kr

Utgifter: -5 303 kr
 • Nöje & Fritid - 1 587 kr
 • Bil och Bränsle - 3 506 kr
 • Bostadskö - 210 kr
Sparande: -22 800 kr
 • Sparkonto - 9 000 kr
 • Avanza - 13 800 kr
 • Resterande summa efter allt sparande och alla utgifter lades in på sparkontot.
Sparandet då, Det nedan stämmer inte helt till 100% då jag faktiskt satte in 6300 kr till till LeoVegas introt. Dessa pengar kom från inkomstkällan vid sidan av, som jag lite snabbt nämnde i tidigare inlägg krävde ett startkapital. Det funkar som en krigskassa och den kom till nytta nu vid Leo-introt. 
Men om vi inte räknar med den insatsen så sparade jag ändå 13 500 kr, motsvarande 76% av månadsinkomsten. Lägger jag på utgifterna så märker ni att det inte stämmer och det beror just på de "udda inkomsterna" jag haft denna månad. Hur som helst, sparandet har skett och det är jag glad för!

Om jag räknar in extrasparandet som skett så ser det ut såhär istället:


Allt som allt så har månaden varit ganska speciell med udda inkomster och även utgifter, så det har varit svårt att räkna på något sätt som jag är nöjd på, så jag lämnar det såhär och så satsar jag på att försöka få nästa månadssummering mer lätthanterad. Men jag uppnådde mitt mål med sparkvoten med råge! :D 

Måluppföljning

Jag har uppdatera sidan för måluppföljning med följande statistik!
- Sparkvot Februari (20/2-19/3) - 76% (129%)
- Direktavkastning (i skrivande stund) - 4,58%
Kommentar: Handlar om att jag ökat volymerna i företag inom portföljen som är på den lägre skalan av DA, jag ser inte detta som något dåligt, snarare som kvitto på att jag sänkt riskerna lite.
- Teoretisk utdelning för 2016 - 845 kr (+93%!!!)
- Sparat kapital - 160 800 kr (+15,7%)

Förflyttar VP till Avanza

Jag har inlett en flytt av mina sista Astra-aktier ifrån min hembank till Avanza, skönt att ha allting samlat på ett och samma ställe, underlättar allting när man vill ha koll! :) 

Transaktioner


Portföljernas utveckling

Inrikes. Tyngs av Astra, HM, SWMA och Nordea som alla släpar efter backen mer eller mindre. 

Utrikes. Samtliga företag presterar bra och är blå än så länge. Kul att se, men jobbigt när man vill tanka på mer... Pga. att man inte fick teckna LeoVegas på ISK så tecknade jag de på Utrikes KF, så det är lite vilseledande men det gör inte mig något eftersom det är ett "korttidscase". 


Utdelningar

Mina första utdelningar här på Avanza har trillat in! Riktigt kul, realiserad vinst rakt ner i portföljen! Utöver dessa så fick jag även 126,9 kr ifrån AstraZeneca in på min hembank. 
Såhär långt in i Mars så har jag tagit emot 166,75 kr i utdelningar. Det ska dock bli mer... Castellum, Betsson, Nordea och Boston Pizza ska dela ut. Och om jag inte räknat fel på datumen så är jag berättigad till denna månads utdelning från de. Vi får se var vi landar när månaden är slut!

Slutsats

Allt som allt går det bra. Jag höjde månadens lön med ca. 2000 kr tack vare att jag la övertiden i pengar istället för tid, det är helt klart värt det, kommer jag fortsätta med. Investeringarna går som på räls och sparandet är bättre än någonsin för min del. Nu är det riktigt kul att göra månadssummeringar och jag längtar nästan mer efter att få göra kalkylen än själva lönen hehe!
Har även märkt att jag kommer behöva uppdatera vissa mål, antingen placerade jag målen helt orimligt lågt eller så passar de inte "mig" på det sättet jag vill. Men mer om det när det kommer till den dagen.

Hur går det för er med ert sparande? 

4 kommentarer:

 1. Gött! Det ser bra ut :)
  Själv längtar jag ihjäl mig till lönen som kommer in på torsdag... Då blir det första insättningen på Avanza för iår :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns jäkligt bra, när siffrorna ökar så blir det mycket roligare märker jag!
   Härligt, vad ska du köpa denna gång? :)

   Radera
 2. Härligt! Kul att titta in här och se din utveckling, inte minst din sparkvot och dina inköp till dina portföljer.
  Hur ser du på behovet av din bil? Har inte kunnat läsa mig till behovet i den frågan.
  Jag uppnådde en sparkvot på 73,9% denna månad. Under fyra månader har jag fokusering på högre sparkvot - annars brukar den ligga på 55-60 procent :)
  Glad påsk!
  /Rikedom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du hittade förbi får jag säga!
   Jag har lite lätt förklarat min situation med bil i tidigare kommentarer, men inte så mycket i inlägg. Lite krasst kan man säga att det är en riktigt "nice to have" för mig. Jag bor på landet och har mil till närmsta stad och lite fler mil till min arbetsplats. Om jag vill kan ett busskort lösa det, men då handlar det om en bussresa på 1-1,5h enkelresa, med tre st bussbyten. I dagsläget känner jag mig inte så sugen på att göra den uppoffringen. Dessutom har jag två bilar (ajaj), men under året ska vi se om detta kan åtgärdas. Det är som du själv ser, ingen idealisk situation!

   Ingen dålig sparkvot på normalnivåer heller då alltså, bra jobbat! :)

   Glad påsk & tack för kommentar!

   Radera