Sidor

måndag 29 februari 2016

Månadssummering - Februari 2016

Nu har snart hela februari rullat förbi, och det med en hiskelig takt! Det har hänt en hel del saker under månaden och inte minst är att det är min första månad som bloggare, någonsin! Månaden präglades av massa olika köp, en hel del läsning i min nya bok Early Retirement Extreme. Extremt bra budskap i boken redan i början, men den är också väldigt tungläst. Dels på engelska men framför allt mycket text på små sidor. Men har man inget emot det så rekommenderar jag att kolla in den!

Men för att komma till kritan då...

Portföljhändelser under Februari

En hel del olika bolag som köptes in denna månad. Dels för att marknaden erbjudit ett bra köpläge, men framför allt för att jag direkt vill sprida riskerna i portföljen/portföljerna. Nu börjar tweakandet, se vilka som inte kommer vara kvar, vilka som ska ökas i mest osv. Nu börjar det bli spännande! Investerad summa totalt

Ett diagram jag håller koll på för att se min investerade summa helt enkelt, visualiserar mer än att skriva en siffra rakt av i mitt tycke! :) 


Portföljernas utveckling under Februari

Inrikes-portföljen (ISK). Tyngs framför allt av Nordea som ligger back mest av allt. Utöver det så verkar min diversifiering fungera någorlunda. Jag tror att det är en blandning utav högre GAV och nedåtgående börser som orsakar mina röda siffror här. Dessutom köpte jag Nordea i början på December, där av dess höga gav mot dagens börs.

Utrikes-portföljen (KF). Har gått ganska bra, REIT'sen presterar och CRC (risk-caset) gav en bra avkastning. Microsoft ligger någon krona minus men absolut inget att klaga på. Har dock inte haft dessa under hela februari, värt att tillägga.

Kommande händelser att se fram emot...

Mars kommer bli den första månaden då jag får utdelningar, vilket känns otroligt kul! Det ger en känsla av att äntligen ha kommit igång, och att det faktiskt är dags att sätta bollen i rullning. Det handlar om rätt små summor men det är symboliskt! ;-) 

Hur klarar sig era portföljer i börsklimatet? Jag ser mycket på större bloggare och avundas hur deras portföljer går plus i dessa tider, det ger mig en liten tagg i sidan som säger att jag borde hitta dit snart jag med. Tror att det kommer gå bättre med tiden. Vad tycker ni om mitt upplägg? Saknar jag något eller är det något ni tycker jag borde lägga mindre vikt på? Jag är öppen för alla förslag, tankar och idéer. Jag kommer lägga upp ett inlägg om en utmaning som jag, i all hemlighet, pysslat med för mig själv senaste 4-5 veckorna... Håll utkik till helgen! :-)

19 kommentarer:

 1. Halloj! Kul med ytterliggare en nybörjare, grymt att du kommit igång i unga år.

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, ja precis! Det är kul att se att man har några jämlikar, och inte bara massa Utdelningsseglare med flera miljoner investerade. Jag startade bloggen med tanke på underskottet utav nyskott som bloggade, det verkar finnas ett litet sug efter min sort ändå! =)

   Läser din blogg då o då, trevligt att du hittade hit!:)

   Radera
 2. Tjenare utdelningsnissen! kul med ny blogg!

  Jag är lika gammal som MJ så jag tycker det är oerhört roligt med en ung person som är i samma tankebanor!

  Jag brukar kontinuerligt kommentera på de flesta ekonomibloggar och läser ivrigt allas tankar om sparande, aktier och minskade utgifter.

  Jag började med sparande i februari 2015 och jag har lärt mig enormt mycket på denna korta tid, känner även att det finns så mycket mer att ta del av, alla ekonomibloggar hjälper självklart med detta!

  Du är riktigt klok som har kommit till den här insikten i ung ålder!

  vänliga hälsningar Studenten A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, jag brukar också hänga runt mycket på andra bloggar. Älskar att läsa så det blir naturligt att jag bläddrar genom ett antal bloggar varje dag!

   Grattis till ditt första år som sparare avklarat, hur har avkastning och resultat sett ut? Med tanke på att börsen mer eller mindre gått ständigt neråt under din sparperiod.

   Tack, jag tror det är klokt också, hoppas det i alla fall :)

   Mvh

   Radera
  2. Hela portföljen ligger väl på ca 1% plus. Men jag fokuserar inte på vad portföljvärdet står i, utan är mer intresserad i att mina utdelningar ökar varje år, och min prognos just nu är att utdelningarna 2016 kommer vara mycket större än 2015 :) månadssparar också så varje månad blir det mer och mer aktier ;)

   Nergången tycker jag som är ung, är väldigt bra vilket betyder att jag kan köpa bra bolag för billigare pris.

   /studenten A

   Radera
  3. Precis, det jag menade med min fråga var att om du lyckats hitta en bra balans med bra bolag. Säg att du haft sämre aktier så hade du kanske tappat värde under året och det skulle såklart vara tråkigt, även om utdelningarna fortsätter öka. Så jag säger absolut inte emot dig där, jag resonerar likadant trots att jag tycker att portföljvärdet är av visst intresse för att de på något sätt visar hur pass bra den hanterar kriser eller nedgångar överlag.

   Kul att det går bra! :)

   Radera
  4. Precis, menar inte heller att jag ignorerar helt vad portföljvärdet står i, självklart kollar jag på det också, men mer sekundärt eftersom det blir lättare psykologiskt :)

   Försöker köpa bolag som inte delar ut mer än halva vinsten (payoutratio > 50%) gärna på hyfsat låga p/e tal, och helt okej direktavkastning, tänker som du ungefär 5% Da och 3 % utdelningstillväxt i snitt. Men självklart så justerar jag mina kriterier beroende på bolag (vissa bolag är alltid "dyra" och värd sin premie)

   Men grundtanken blir som sagt att försöka bygga upp en stor blandning av bra företag i olika branscher gärna placerade över hela världen (fokus på västvärlden)

   /Studenten A

   Radera
  5. Det låter som en sund strategi, jag tänker likadant från fall till fall, då jag vill ha en del bolag med bra utdelningstillväxt.

   Låter bra, jag tror du har goda chanser till att lyckas om du håller dig till planen!

   Radera
  6. Hej A kul att du läser min blogg :)
   /MJ

   Radera
 3. Mm, tänk om man hade börjat spara så här strukturerat i tidiga år. Lycka till med dina investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus, du är inte den enda som lagt den kommentaren, och jag förstår såklart varför det är så!

   Tack detsamma och tack för kommentaren!

   Radera
 4. Välkommen till bloggvärlden! Är själv ingen räv i detta game men det är kul att läsa om alla som har samma dröm som en själv, att se månatliga utdelningar som ramlar in på kontot.

  Ser ut att bli en trevlig blogg detta!

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar!

   Ja räv är jag verkligen inte heller, har så färsk man kan bli i princip! Målet är som du säger, en trevlig framtid genom säkrade utdelningar.

   Tack, det hoppas jag det blir!

   Radera
 5. Jag håller med Krösus....om man bara hade fattat vitsen med att börja spara i din ålder....suck :)

  Dit framtida jag kommer att tacka dig för att du fattade redan idag!

  Stort lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja man tackar man tackar, för de uppmuntrande orden!

   Stort lycka till åt dig med :)

   Radera
 6. Håller med om att man avundas storbloggarna som ligger inne med ett par miljoner på depån men samtidigt känns det så långt borta att ibland får de mig lite otaggad. Jag gillar att läsa mixat storbloggar och mindre bloggare som ligger mer jämt med mig själv :) Kämpa på!

  /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är vi nog lite olika, jag är nämligen en drömmare utav rang och älskar att drömma mig bort i avlägsna tankar! Men läser även jag både stora och små... Mångfald är bra gällande åsikter och perspektiv!

   Tack för kommentar :)

   Radera
 7. Som medelålders så får man acceptera att man ligger efter dig i åldersplaneringen. :) Som sades ovan, ditt framtida jag om 20-30 år kommer tacka dig grymt nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det tror jag också! Oavsett ålder så kan nog framtida jag tacka mig, men man får inte ta ut segern i förskott. Gäller att va ihärdig och inte ge upp i kommande motgångar!

   Tack för kommentar!

   Radera