söndag 7 februari 2016

Målsättning 2016 & sen då?

Året 2016 är mitt första "helår" på börsen, och kommer utan tvekan bjuda på många känslor! Det är dessutom mitt första "helår" med anställning. Jag tog gymnasieexamen 12 Juli 2015, hade min första helg i frihet, och började sedan min anställning på företaget 15 Juli 2015. Snabba puckar!
För att inte gå vilse i det emotionella kaos som ibland råder på börsen men också mitt liv, så har jag valt att sätta upp lite målsättningar som jag vill sikta på för att inte tappa bort mitt eget syfte i det hela.

Jag har dock inte lyckats spika målen så pass som jag kanske hade önskat, men det beror nog på att jag lär mig så mycket just nu så jag justerar målen lite efter mina kunskaper. Såhär ser min målsättning ut just nu, men den lär säkert förändras lite granna utefter jag lär känna mina gränser!

1. Sparkvot på 70% (tidigare satt till 50%, men ville utmana mig själv mer).
2. Ha minst 15 diversifierade företag i utdelningsportföljen efter 2016. Minskar företags- och branschrisken.
3. Sikta på företag med minst 5% direktavkastning och  3% utdelningstillväxt. Vet inte hur noga jag kommer hålla på detta, men det är bra att försöka i alla fall! Totalt vill jag ha 8%!
4. ? Hjälp!

Januarilönen resulterade i strax över 50% i sparkvot, vilket uppfyllde mitt "första" mål. Vi får se hur februarilönen klarar de nya målen! Årsskiftet har kostat mycket, en ny TV och mobiltelefon inhandlades, och det svider såklart, men samtidigt så slipper jag den utgiften på ett bra tag nu är tanken. Nu är min högsta återkommande månadskostnad bensin till bilen...

Jag söker efter ett passande mål att ha som fjärde och sista, lutar att det blir något gällande utgifter. Möjligtvis att jag ska begränsa utgifterna till en viss summa/procentsats. Det är trots allt lättare att skära ner på utgifterna än att höja inkomsterna! Jag får återkomma gällande detta när jag hittat något, komma gärna med förslag i kommentarerna! 

Målen ovan är som sagt för 2016, men jag har ju valt att starta detta nya kapitel i mitt liv för att jag ville uppnå något senare i livet också... Där kan jag väl kort sagt säga att målet är att så snabbt som möjligt, uppnå en ekonomisk frihet. Jag vill kunna jobba där jag vill jobba, och inte  för att jag måste jobba för att få månaden att gå ihop. Många har misstolkat mitt personliga mål som att jag är lat och inte vill jobba, och sanningen är att det är delvis korrekt. Men jag vill KUNNA jobba när och med vad jag känner för... Det är en skillnad många missat! Nu ska jag iväg på lite söndagsärenden, tjingeling! :-)

Vad har du för mål med ditt sparande och hur ska du nå dit? 

Skriv en rad om dina mål, så får jag lära känna er också! 

2 kommentarer:

  1. Eftersom att ditt bloggnamn antyder att fokus ligger på utdelningar så saknar jag ett sådant mål :) Fundera på om det kan vara ngt du vill ha.
    / MJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra punkt där, jag har inte kollat på utdelningssummor riktigt än eftersom jag än så länge inte har mycket till portfölj. Men du har en poäng i att det vore av intresse, ska titta vidare på det ikväll! Tackar!

      Radera