Sidor

fredag 12 februari 2016

Uppdaterade mål & nedgående räntor och börser

Vardagen präglas utav röda siffror på kontot men idag fick vi en sjysst rekyl uppåt på några procent på OMXS30! Kul såklart men mindre kul med dyrare andelar vid köp sen... Inget att hänga läpp över.

I mitt förra inlägg bad jag om hjälp med ett till mål, och fick en bra kommentar angående utdelningar. Jag hade nämligen skjutit undan tanken av att ha ett mål kopplat till utdelningar eftersom jag räknat med rätt tråkigt låga siffror första tiden som utdelningsinvesterare. Men jag tänkte på saken och insåg att det kan vara kul att ha ett mål som hjälper mig föra historik på mina utdelningar/år. Därför uppdaterade jag mina mål i mitt google spreadsheet till följande:

Målsättning 2016Progress
1 Sparkvot(alla sparformer) på >65-70% varje månadslön. 56%
2 Sikta på aktier med total avkastning av 5-8%Kontinuerligt. Förslag på hur detta kan mätas smidigt? 
3 Ha minst 15, diversifierade, företag i Pengamaskinen.Jan - 5 st
4 Total utdelning på 1000 kr.344 kr eller 34%
Kommentarer:
1. Sparkvoten uppdaterades som bekant under månaden och därför gick jag från Godkänd till Ej Godkänd under Januari. Jag ser inte detta som ett nedslag!
2. Detta är som sagt kontinuerligt och mest en riktlinje så att jag inte köper allt möjligt när pengarna kommer in. Idag ligger samtliga innehav mellan 3,5-8% i DA.
3. 4 st so far, ser inte att detta kommer bli något problem att uppnå. Känns som ett lagom antal företag för mig att börja med. 
4. Detta mål är lite speciellt kan jag tänka, jag skulle vilja säga att detta mål täcks av den "tänkta utdelningen". Det vill säga den utdelningen som jag skulle få om jag ägde alla dessa aktier vid årets start. Kan man tänka så? Jag tycker det!

Astra: Ger utdelning på totalt 216,84 kr per år. 
H&M: Ger utdelning på totalt 29,25 kr per år.
Nordea: Ger utdelning på totalt 59,2 kr per år.
Tele2: Ger utdelning på totalt 16,05 kr per år.
Swedish Match: Ger utdelning på totalt 22,5 kr per år. Detta är då räknat med 2015 års utdelning.

Detta summerar i 343,84 kr i utdelning under 2016. Detta lämnar mig till att öka utdelningarna med 656 kr under året, vilket kan översättas till: (Räknat på dagens kurser)
- 122st Tele2 med en kostnad på 8296 kr.
- 36st Astra med en kostnad på 17856 kr.
- 67st H&M med en kostnad på 18023 kr.
- 87st SWMA med en kostnad på 24447 kr.

Men som ni förstår kommer det inte vara mitt tillvägagångssätt, utan jag kommer köpa ca. 10 st bolag som inte finns i ovanstående listan idag, och sen kommer jag fylla volymerna på det. Ska blir riktigt spännande att se var vi landar! Jag kanske har räknat väldigt lågt, men jag börjar försiktigt.

Nu i februari så har bilskatt och bilförsäkring trillat in som landade på 7 677 kr / år tillsammans. Det blir alltså en kostnad denna månad på ca. 5400 kr.
Skatten betalas årsvis medan försäkring betalas två gånger per år, halvårsintervall m.a.o. Detta + en del andra engångskostnader har kostat en hel del. Resterande summa kommer jag slänga in på sparkontot också, vi får se hur mycket det blir dagen innan löning... Gissar på någon hundralapp som mest, har varit en dyr månad! Jag tycker det är lättare att följa min budget om jag ser till att enbart ha månadens lön på kontot, så därför ser jag till att tömma kontot ner på kronan kvällen innan löning!

Nu tar jag en välförtjänt fredagkväll och helg, de borde ni med!6 kommentarer:

 1. Jag håller med om att det inte är jätte kul såhär i början med att ha utdelningsmål då summan blir relativt låg. Men jag tror de kommer bli roligt att se sen år för år hur utveckligen går :)
  Lycka till!
  /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,

   Jo precis, jag tror att det kommer vara riktigt kul att se utvecklingen sen. Därav tar jag med det som ett mål trots den nästan obefintliga betydelsen rent praktiskt i dagsläget.

   Tack detsamma MJ!

   Radera
 2. Ett tips är att sänka dina utdelningsmål något, om du är ute efter ett långsiktigt sparande och låta aktierna "betala" din lön i längden. Bolag med avkastningar om 5-8% har sällan den stabilitet eller det konjunkturoberoende som man önskar. naturligtvis är det vettigt att väga upp portföljen med lite high-yield för att få upp totalavkastning till säg, 4-5% sammanlagt, men mitt råd skulle vara att föredra aktier med 3-4% avkastning men med god stabilitet/historik framför aktier med 6-9% med högre volatilitet. Growth framför yield! Så tänker jag i alla fall ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian,

   Absolut gäller det att hitta stabila bolag, gärna bolag med hög utdelningstillväxt framför sig. Jag har faktiskt fler bolag med DA på under 3.5% än vad jag har över. Så det du säger har jag tänkt på när jag valde bolag, och gör när jag väljer nya. Så jag förstår vad du menar och håller med, under början av min "karriär" såhär så är growth > yield helt klart.

   Men samtidigt är det bra att du säger till, blir lätt så att man glider över mot högutdelare pga bekvämligheten i höga utdelningar. Tack för kommentaren, ska fortsätta tänka på det! :)

   Radera
  2. Det är tyvärr väldigt lätt att falla i "fällan" där bolag lockar med hög utdelning. Själv har jag Fortum och ett par REITS, varenda av dem MYCKET noggrannt genomgångna innan köp. Preffar köper jag aldrig som grundregel, och jag håller mig borta från fonder och ETF's.

   Betyder ju inte att det är dåliga val för alla, men för min del är jag bara intresserad av väldigt långsiktigt ägande. Du har börjat riktigt bra, och det ska bli kul att följa din resa!

   Radera
  3. Ja det är ju det, det gäller att hålla huvudet kallt och tänka efter. Jag har som sagt REITs för att pröva och se hur de fungerar i min portfölj, sen har jag faktiskt inga Preffar i dagsläget, men jag tror det finns ett par preffar som kan slinka in i framtiden. Men det återstår att se vad det blir i så fall. Fonder fungerar för mig som en buffert till aktierna, jag sparar en liten del i fonder för att vid tillfälle ha likvida medel att sälja av och investera/använda cash med en eventuell vinst på lite längre sikt!

   Man får prova och känna efter vad som funkar för var och en personligen. Jag tackar för stödet, jag hoppas jag hör mer av dig i framtiden :)

   Radera