Sidor

lördag 4 juni 2016

Summering Maj 2016

I samma takt som sommaren klev in i landet, klev jag ut ur datorstolen och har varit väldigt seg här på bloggen. Har hängt med o läst en del som vanligt bland andra bloggare men jag har inte tagit mig tiden att skriva något, se om man kan ändra på det!

20 april trillade lönen inför maj månad in och den var absolut inte den högsta jag mottagit, snarare tvärt om. Satte av pengar till avanza samt till sparkontot. 
Totalt landade den initiala summan på 13 000 kr som jag satte in på avanza, ungefär 75% av lönen. Men månaden har inte varit så snål som man kan tro och jag har fått gräva i bufferten för att hålla månadssparandet igång(på önskade nivåer)! 
Dels så har nu bilreparationen träffat, den landade på 9100 kr. Samt så har det gått pengar till diverse presenter nu i studenttider! 

Summa summarum, jag fortsätter hålla en hög sparkvot med hjälp av min buffert. Höga kostnader till bil och presenter denna månad, samt så passade jag på att ta 15 000 kr från bufferten och sätta in på mitt andra sparkonto som har högre ränta. Tanken med detta konto är att där ska jag spara min insats till framtida lägenhet, och det leder mig till nästa ämne.

I dagsläget ser värdefördelningen ut såhär;
- Avanza = 67 648 kr. 
  - Svenska Aktier = 41 996 kr. 
  - Utländska Aktier = 15 271 kr. 
  - Fonder = 7 152 kr. 
  - Lillasyster = 1 253 kr. 
  - Riskkonto = 1 976 kr. 

- Sparkonto 1 (a.k.a. Buffertkonto) = 33 000 kr. 

- Sparkonto 2 (a.k.a. Målsparandekonto) = 72 431 kr. 
_________________________________________________________________________________
I framtiden vill jag att det ska se ut såhär:
- Avanza = 

- Sparkonto 1 (a.k.a. Buffertkonto) = 50 000 kr. 

- Sparkonto 2 (a.k.a. Målsparande konto) = 150 000 - 200 000 kr. 

Avanzakontot säger sig självt att jag inte söker en gräns, hit ska alla pengar helst!
Buffertkontot vill jag ha på en nivå som dels erbjuder en trygghet mot oväntade utgifter, men också som kan fungera som krigskassa vid sättningar på börsen. 
Målsparandekontot ska gå till en insats till ett boende i framtiden, och jag vill helt enkelt börja det redan nu. Om jag om 2 år vill flytta och inte har denna summa, då är det liksom redan för sent... 

Hur ska jag då uppnå dessa mål om framtida placeringar? 

Många talar för en sättning modell större i sommar/höst vilket sätter skräck i många småsparare, även mig. Vill man fortsätta ligga tungt investerad eller ska man börja månadsspara mer i cash för att vara redo med torrt krut vid denna ev. sättning? Jag vet faktiskt inte, jag ogillar att inte investera. Räcker med att missa en handfull bra dagar på börsen så sänker man eventuellt årets totala avkastning något enormt. Samtidigt blir det tråkigt att kliva rakt ner i ormgropen som man såg/gissade skulle komma...

Men just på grund utav att det är en rätt stor summa pengar jag behöver fylla på mitt målspararkonto på en relativt kort tid, så kommer jag försöka vikta om lite nu i var jag lägger sparandet. 

Ponera att jag fortsätter spara 13 000 kr / mån. 
Jag har inget akut behov av att ha ett buffertkonto på 50 000 kr, utan 20-30 tkr räcker för de mesta jag kan tänka mig. 

Då återstår Avanza och Målsparandet. Jag har som ni kanske vet planer på att studera och då är tanken att detta ska ske efter sommarn 2017. Detta ger mig lite krasst 12 månader med inkomst kvar.

 - För att uppnå totalt 200 000 kr på 12 månader, så kräver det att jag sparar drygt 10 600 kr / mån. 
Det ger då 2400 kr att investera på börsen varje månad.
 - För att uppnå totalt 150 000 kr på 12 månader, så kräver det att jag sparar knappt 6500 kr / mån. 
Det ger då 6500 kr att investera på börsen varje månad. 

Alltså måste jag spara minst 6500kr/mån i snitt för att uppnå minimum gränsen för mitt målsparande på 12 månader. Det är inte alls omöjligt och mest troligt så kommer jag klå den summan. Detta är en plan jag känner mig beredd på att köra.

Sen om det faktiskt är så att jag ska köpa en lägenhet samtidigt som jag ska börja studera på heltid, det vet jag inte. Men jag tycker om att ställa upp tanken på det för att se hur min vardag och hur mitt sparande skulle påverkas av det. 

Givetvis kommer det bli lite annorlunda beroende på hur buffertkontot klarar sig mot ev. utgifter. 
Vad tror ni? Är det en bra lösning och hur hade ni gjort i min situation? Behöver era synpunkter för att bygga min kommande framtid ;)

2 kommentarer:

 1. Hej.
  Hittade precis din blog och bra att du börjar spara tidigt I ditt liv. Jag har själv börjat mitt sparande under 2016 samtidigt som du. Nu läste jag ditt inlägg här ovanför och jag undrar om det är du eller jag som räknar fel. för at uppnå 200.000:- I sparande på ett år behöver man väl få ihop 16.666:-/ månad? Och ska du "bara upp till 150.000:- på ett år så får jag det till att du måste spara 12500:-/månad. Eller har du tagit med andra saker I beräkningen?

  Tycker du har en sund filosofi.
  1. Att ha en buffert på typ 50.000:- är kanon!
  2. Målaspara är viktigt.
  3. Allt du satsar på börsen måste vara sådana pengar du är villig att förlora (även om risken är liten så finns den)Att man sedan kan få en riktigt bra utväxling på dessa pengar är en annan sak. Kör hart och lycka till!!

  Min egen blog heter:
  procentpanik.blogspot.se
  Hur som kul att du bloggar. Själv bloggarsidan: procentpanik.blogspot.seprocentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du hitta hit, trots att jag faktiskt inte publicerat något nytt på ett tag. Har inte haft nått bloggsug riktigt... I alla fall!

   Bra iakttagelse, men jag har räknat på det jag saknar för att uppnå den sagda summan. Jag har ju nämligen redan ett kapital, och menar inte att jag ska spara si & så mycket från 0 kr, utan från den summan jag hade vid tidpunkten då jag skrev inlägget! :)

   Lycka till med din resa, och om du håller detta fokus så tvekar jag inte på din framgång!

   Lev väl,
   Utd. Nissen

   Radera