Sidor

fredag 28 oktober 2016

Sommarstuga och Säsongsbloggare?

Nu är jag här igen, efter ett par frågande kommentarer så insåg jag att det är dags att ge er en uppdatering på läget...

Sparandet går, inte helt oväntat, fortsatt framåt. Visserligen har sommaren varit ypperligt speciell och jag står inför en del utmaningar jag inte hade förut, men det är förhoppningsvis något gott i andra änden.

Jag har gått in och investerat i fastighetsmarknaden i form av en sommarstuga! Detta introducerar mig till allt från månatliga bostadsutgifter i from av räntebetalning på lånet, amortering och såklart investeringar in i stugan/tomten för att få en sjysst värdeökning! Planen är att förädla tomt och byggnad för att få till en typisk sommaridyll som jag sen kan hyra ut framför allt på somrar men sen även eventuellt på vintrar också. Nu är det så att jag är inte ensam ägare, utan jag och min bror har gått ihop och gjort detta projekt. Tumregeln är ofta att inte investera med vänner och familj, och det håller jag mångt och mycket med om, då det är en stor risk ofta. Allt detta är övervägt och riskbedömt vid införskaffandet av fastigheten.

Det är ju även en strandtomt, vilket i sig troligen är en bra investering då de inte växer på träd. Jag tror helt enkelt att jag i framtiden kommer kunna sälja betydligt dyrare än jag köpte det för, vilket såklart är en grundförutsättning.

Utöver en chans att tjäna pengar så skulle jag vilja kalla det balsam för själen, då jag själv kan vara ute och njuta läget när helst jag vill!
Utsikten från tomten, stugan syns nere till vänster i bild.
Konsekvenser av köpet;
- Min del av insatsen, drygt 100 000 kr, till lånet betalades in i slutet av sommaren. 
Jag såg till att finansiera detta utan att behöva sälja några aktier, därför led aktiesparandet lite sista månaderna då jag la allt sparande kontant på sparkontot. 

- En stående utgift för ränta, amortering, drift & underhåll(sotning,el osv) samt ev. investeringar. 
Ränta+amortering = 810 kr/mån
Drift & Underhåll = ?? kr/mån
Investeringar = Rörligt. 

- Tid. Kommer behöva lägga ner tid, för att göra en så bra affär som möjligt så sparar jag in på allt som inte en entreprenör behöver göra åt mig genom att göra det själv! 

Månadens investeringar blev att fixa bygglov för utbyggnad, bastu och altan, samt inköp av en motorsåg som var nedsatt i pris om man var medlem i Sisu-klubben på K-rauta :-)

Kort update om hur portföljen mår

Jag tycker inte att just aktierna är det roligaste att blogga om, därför känns det som att jag kommer ge större plats till annat i mina inlägg. 

Utrikeskontot har haft en extremt bra utveckling mitt första år som aktiv på börsen, jag undrar om det någonsin kommer gå att återskapa för min del? Gärna när jag har hunnit få upp summorna med ett par nollor så att de gör mer skillnad i så fall! ;)
Inrikeskontot tuffar på, jag matar på med lite pengar varje månad och jag får blåa siffror som tack, det mina vänner är ett sunt förhållande! <3
Lillsyrrans portfölj - Inte fått så mycket nysparande tyvärr, lägger pengar här när jag har råd. Men % ser ju bra ut även den. 

Sist men inte minst så viktig, utdelningar för 2016 hittills. Lite högre blir stapeln innan vi stänger för året, men det börjar snart gå mot sitt slut för i år det går inte att förneka!
Några ord kring detta då? Mina första 10 månader som aktiesparare har varit helt fantastiska och jag är så sjukt övertygad om att jag hittat rätt ekonomiskt. Många tänker inte på det men det är fruktansvärt frustrerande att vilja tjäna pengar men inte ha någon annan väg att gå än till jobbet. Fruktansvärt nöjd över att jag hittat börsen, och tror till fullo att jag kommer stortrivas här till antingen min eller börsens död :)

Säsongsbloggare som yrke - Drömmen? 

Jag tenderar att blogga mindre på sommaren, det visar data från mitt första år som bloggare ;) I framtiden kanske man kan nöja sig med att kalla sig just det, en Säsongsbloggare och sedan låta utdelningarna fixa resten? Låter inte så illa i mina öron... Hur går det för er? Jag har läst en del men sommaren har erbjudit mycket och jag har inte läst som jag gjorde under våren, ligger säkerligen efter på många fronter! Lämna en kommentar!

3 kommentarer:

 1. Grattis till en bra investering. Det blir sällan en dålig affär att äga fast egendom. Och om man dessutom har nytta av den under tiden så kan man ju nästan se det som en form av utdelning.

  När det gäller att äga med familjen så funkar det ofta bra när det gäller just den här typen av fastighet. Då kan man dela på ansvaret att titta till stugan mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Nej det är ju så, får hoppas att det går bra :)
   Stämmer bra, jag tror vi har vårt på det torra!

   Välkommen förbi, första gången jag ser dig här!

   Radera
 2. Och pumpar man ut vattnet ur sjön så får man ännu mera tomt. Potential till tomttillväxt!

  SvaraRadera