Sidor

lördag 5 mars 2016

Challenge of the Month!Challenge of the Month - Det låter kanske häftigare än vad det är... Men kortfattat handlar det om att sätta en utmaning för mig själv som jag den kommande månaden ska utföra/klara av.
Det kan handla om att du vill förbättra din ekonomi genom att höja din inkomst, skaffa ett extra jobb eller kanske sälja av massa samlat "skräp". Men det kan också vara saker som hur du klarar dig socialt i samhället, kanske behöver du utveckla dina sociala skickligheter? Då kanske du sätter som mål att småprata med kassören/kassörskan i affären eller försöker starta en enkel konversation med någon på stan. Eller så vill du lära dig byta däck på bilen, lära dig måla spackla och tapetsera? Ni förstår poängen, att lära sig något nytt(igt) varje månad! 

Challenge of the Month är något jag omedvetet har sysselsatt mig med den senaste tiden. Det började med att jag sa till mig själv att jag vill lära mig hur börsen fungerar, så jag läste på och introducerade mig själv för den. Nästa mål blev att pröva marknaden, vad  händer när jag köper och säljer osv. Där någonstans snubblade jag över Utdelningsseglaren och kände att strategin var intressant. Då började jag läsa på om allt kring utdelningsinvestering och så har det fortsatt. Det var när jag läste Investerarens blogginlägg kring "Månadsutmaningen" som jag insåg att han satt ord på mina senaste månader! :)

Som ni vet läser jag just nu boken Early Retirement Extreme där detta ämne berörs ganska så snyggt. Boken handlar bland annat om den filosofiska delen i tänket kring privatekonomi, och här har Jacob L. Fisker bland annat valt att dela upp människan i fyra sorter. 
Den mest "allsidiga och bäst anpassningsbara" är "Renässansmannen", som kan tillräckligt om mycket, för att själv kunna underhålla hus, sin bil, laga sin egen mat osv. Han klarar av att skaffa inkomst på saker som en annan person istället spenderar pengar på, och säkrar på så sätt sin ekonomi genom att inte förlita sig på en enda inkomstkälla. På det sättet minskar man behovet att vara en konsument utav tjänster som dagens samhälle mångt och mycket bygger på. Detta är den sorts person som jag strävar efter att utvecklas till. Ett litet steg i rätt riktning är då att börja fundera på vad jag vill lära mig, som ger mig något nyttigt, något värdeskapande. 

I boken finns det massor med intressanta frågeställningar, bilder av diagram och förtydliganden som verkligen får mig att fundera. Jag ritade upp något som liknar två bilder i boken lite snabbt för att ge er ett tydligt exempel på skillnaderna mellan att vara en Renässansman mot att vara en ren Arbetare/Konsument. Först ut är Renässansmannen!
Renässansmannen har ett större kompetensdjup inom många områden och kan utföra mycket själv och är på det viset mer självständig.
Som ni ser så består kompetensen utav livsnyttiga kunskaper som många/alla är utvecklade tillräckligt mycket för att han inte ska behöva anlita specialister inom varje område. Han är ganska självständig och har dessutom lärt sig hur han kan tjäna pengar på sina hobbies och erbjuder sig reparera grannens bil för en liten peng och så vidare...

Sen tittar vi på konsumenten, den som arbetar precis lika hårt som alla andra, om inte hårdare, för att sen kunna spendera sina surt förvärvade pengar på de tjänster som han egentligen hade kunnat utföra själv med rätt kunskap och intresse.

Konsumenten har ett behov utav samma kompetenser men har inte tillräcklig kunskap för att själv kunna täcka behovet, utan måste anställa andra specialister i varje område för att laga dennes bil bland annat. 
Till skillnad ifrån Renässansmannen så är personen specialist, i detta fallet i hållfasthetslära, men kunskapsdjupet i övriga saker i livet är relativt låg och därför ökar kostnaderna för alla dessa områden. Så trots att personen kanske har en högre lön på grund utav sitt högt specialiserade yrke, så ökar kostnaderna och mest troligt så har han mindre över efter att allt är betalt än vad renässansmannen har. Han är dessutom utsatt för mycket högre risk då han enbart har en inkomst och om marknaden bestämmer sig för att hans jobb inte längre behövs så blir han arbetslös. Visserligen vet jag inte hur lätt det är att få jobb inom detta specialistyrke men ni förstår poängen, man blir så beroende av något som man egentligen inte kan säkra vilket är oroande. 

Om man jämför med Renässansmannen och om han förlorade sitt mer vardagliga jobb, så skulle han dels kunna fortsätta få in smärre summor ifrån någon annan kompetens men han skulle troligen kunna hitta ett jobb minst lika fort som alla andra eftersom han verkar inom så många fler "branscher". 

Med detta sagt kan jag summera mina tankar kring ämnet med att jag strävar efter att kunna vara smart och händig inom mycket, för att jag dels tycker det är intressant och häftigt att alltid kunna deltaga i diskussioner oavsett ämne men också kunna hjälpa till vid helt olika arbetsuppgifter och möjligtvis använda en del av detta till min fördel.

Ett steg mot mitt liv som Renässansman är dagens ämne, Challenge of the Month! Varje månad kan jag utmana mig själv i att lära mig något nytt som jag har nytta av i livet. Och när April närmar sig kommer jag börja köra denna utmaning skarpt! Jag tänkte att efter varje månad gått, så blir det ett inlägg om hur det har gått, vad jag har lärt mig (förhoppningsvis) och vad som blir nästa månads utmaning...

Vad tror ni om det här? Har ni tankar kring hur jag borde tänka när jag väljer utmaningar, eller är det kanske fel väg att gå? Hur ska man följa upp utmaningen på bästa sätt? Jag är nyfiken på hur ni tycker och tänker kring allsidigheten i livet, som många har men som desto fler missar av olika anledningar. Lämna en kommentar med era tankar!

Nu ska jag njuta utav lördagen, I suggest you do the same! 

2 kommentarer:

 1. Tack för omnämnandet och roligt att du också väljer att skriva om dina månadsutmaningar!

  Sen måste jag säga att de du skriver i inlägget om de olika typerna var riktigt intressant och det här med att inte vara specialist enbart inom ett område utan bredare.

  Ha en härlig helg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du väckte tanken hos mig!

   Ja, det är ytterst intressant och jag kan bara rekommendera att läsa Early Retirement Extreme. Jag tycker att titeln är mer skrämmande än innehållet.

   Detsamma!

   Radera